środa, 2 lipca 2014

Fit & Easy, Syliwa Wiesenberg i zdrowe odżywianie

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez Fit & Easy. Warsztaty prowadziła Sylwia Wiesenberg, ambasadorka marki Fit & Easy.


Pod okiem Sylwii Wiesenberg , Polki mieszkającej na stałe w Stanach Zjednoczonych, uśmiechniętej i pełnej energii twórczyni programu treningowego „Tonique”, stworzonego dla młodych mam, marzących o sylwetce sprzed ciąży, będącej nową ambasadorką marki Fit & Easy przygotowywaliśmy dania według jej przepisów.
Istotną rolę w powrocie do formy według Sylwii ma odpowiednie odżywianie.


A skoro Sylwia i Fit & Easy, były to przepisy na zdrowe, lekkie i bezmięsne dania -sałatki, koktajle, przekąski... gdyż według Sylwii istotna rolę w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki odgrywa odpowiednie odżywianie.

Podczas warsztatów przygotowywaliśmy między innymi:


Koktajl „zielony ogród”
Składniki na 1 litr:
  • 4 selery naciowe
  • 2 kg świeżych ogórków
  • 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych i umytych warzyw: selera oraz ogórków. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.


PIECZONE BURAKI I RABARBAR Z MOZZARELLĄ I
OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg obranych buraków,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 400 g rolady z koziego sera
  • 1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i wędzona
  • sok z 1 pomarańczy
  • ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Na talerzu ułożyć cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posypać Roszponką Fit&Easy, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.


AVOCADO PUDDING

Składniki na 1 litr:
  • 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
  • 3 obrane i zamrożone banany
  • kilka listków świeżej mięty
  • nasiona konopi lub nasiona Chia
Sposób przygotowania:

Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.

 zdjęcia Julita Strzałkowska i królestwo garów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz