czwartek, 29 lipca 2021

Makaron z owocami - frastagliate z sezonowymi owocami



Agrest umyć, osuszyć i ogolić (odciąć końcówki).
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić agrest i czereśnie, zamieszać dokładnie, tak aby wszystkie owoce były oblepione karmelem, dodać masło i zamieszać. Dusić aż rozpuści się cały cukier. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Następnie dodać makaron, wymieszać i nakładać. Posypać jagodami i listkami mięty.




Najlepiej cukier zacząć karmelizować gdy wrzucimy makaron do wody. Owoce będą gotowe akurat gdy makaron będzie al dente. Prosto z garnka przełożyć makaron na patelnię z owocami i serkiem.



  • 250 g tagliatelle lub frastagliate,

  • 4 łyżki cukru,

  • 40 g masła,

  • 250 g serka mascarpone,

  • 300 g drylowanych czereśni,

  • 400 g agrestu,

  • 200 g jagód,

  • listki mięty




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz