- kaczka,
- puszka piwa imbirowego,
- kawałek imbiru ( około 3 cm),
- 4 płatki gwiazdki anyżu,
- 5 torebek kardamonu,
- 12 goździków,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- kawałek cynamonu,
- 20 ml sosu sojowego Kikkoman,
- 3 łyżki cukru muscavado,
Kaczkę
dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór -
pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć
końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam, zostawić skórę
przy szyi.
Imbir
zetrzeć na drobnej tarce. 2 płatki anyżu, 2 torebki kardamonu, 7
goździków, pieprz zemleć w młynku, wymieszać z płaską łyżką
soli i imbirem. Natrzeć przyprawami kaczkę z zewnątrz, w środku
i odłożyć na godzinę.
Otworzyć
puszkę z piwem. Odlać z niej 300 ml. Do puszki wrzucić kawałek
cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 5 goździków, rozgniecione 3 torebki
kardamonu.
200
ml piwa wlać do garnka, dodać sos sojowy oraz cukier. Gotować aż
płyn zredukuje się o połowę.
Puszkę
ustawić na blaszce z wysokim rantem, wlać do niej pozostałe 100
ml piwa. Na puszkę nadziać kaczkę. Puszka powinna być cała (w miarę możliwości) wewnątrz
kaczki, nic nie powinno od góry wystawiać.
Otwór od góry
zakrywamy dokładnie pozostawioną skórą.
„Zamykamy”
kaczkę po to, aby para z puszki nie ulatniała się na zewnątrz
tylko pozostała wewnątrz kaczki i nadała jej smak i aromat.
Ustawić
całość na grillu rozgrzanym do 170 stopni. Grillować pod
przykryciem.
Po pół godzinie, co jakiś czas smarować kaczkę
przygotowanym sosem.
Kaczkę
grillować około 3 – 3,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz