Kwiaty
cukinii... pyszne. Kurki.... kto ich nie lubi? Jak dobrze,
że sezon na nie się pokrywa :)
- farsz:
- 8-9
kwiatów cukinii,
- 200
g kurek,
- 1
- 2 cebule,
- 20
ml brandy,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- cukier
- tempura:
- 100
ml mąki pszennej,
- 100
ml mąki kukurydzianej,
- bardzo
zimna gazowana woda mineralna,
- szczypta
soli,
- olej
do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)
Kurki
oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki.
Cebule
pokroić w kostkę.
Poddusić
cebulę na oliwie, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać
kurki, smażyć około 4 minut. Wlać brandy, zamieszać i dusić aż
odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem.
Płatki
kwiatów cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek (nie koniecznie).
Wypełnić
kwiaty cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać.
Wymieszać
w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy
otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać
całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do
gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz