- 3 główki czosnku (tak główki, nie ząbki, tak jak na zdjęciu),
- papryka czerwona,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- 70 g miękkiego masła,
- folia aluminiowa.
Ściąć
wierzchy główek czosnku (od łodyżki), oprószyć solą i
pieprzem, polać oliwą. Zawinąć w folię.
Paprykę
posmarować oliwą.
Grill
nagrzać do 200 stopni.
Czosnek i paprykę ułożyć na ruszcie,
grillować około 25 -30 minut pod przykryciem.
Paprykę
przełożyć do słoika (lub torebki foliowej) i zamknąć (łatwiej będzie później zdjąć skórkę). Odstawić
na parę minut. Paprykę wyjąć, zdjąć skórkę, wyrzucić gniazdo
nasienne, posiekać.
Czosnek
wycisnąć. Masło połączyć z czosnkiem i papryką do smaku.
Doprawić
solą. Podawać
do dań z grilla ale nie tylko.
też robię takie masło, jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńi można robić różne wariacje smakowe, dodawać różne zioła.... :)
Usuń