Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona z komosą białą dawniej zwana lebiodą. Quinoa była podstawowym pokarmem Inków. Uprawiana była tam gdzie nie było kukurydzy.
- 15-18 małych papryczek,
- 100 ml komosy,
- 1 cebula,
- oliwa,
- 2 ząbki czosnku,
- garść mięty,
- 150 g cukinii,
- chilli,
- sól,
- pieprz
Komosę
wsypać do garnka, zalać 200 ml zimnej wody, przykryć. Gotować na
dużym ogniu do zagotowania, następnie ognień zmniejszyć i gotować
aż komosa wchłonie wodę.
Cebulę
pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek
oraz posiekane chilli (mniej więcej łyżeczka do kawy).
Poddusić
aż cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę
cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Papryki
umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki.
Wypełnić papryczki farszem.
Podawać
na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku.
Jeżeli
będziemy zapiekać należy papryczki posmarować oliwa i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Takim
samym farszem można wypełnić cukinie.
Cukinie
należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie
wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Napełnić je farszem i przykryć
kapelusikami.
Napełnione
warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarować oliwą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Posypać
starym parmezanem.
najlpesze dania na lato nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuńszczególnie gdy taki skwar jak dzisiaj :)
Usuń