- Farsz:
- 400 g gotowanego mięsa z kaczki,
- 2 łyżki masła,
- 1 kg wiśni,
- 200 - 300 g cukru,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- imbir mielony,
- gałązka świeżego tymianku,
- sól,
- 60 g ziaren słoneczników,
- Ciasto na pierogi:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
Do
pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP*.
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać.
Gdy
wiśnie puszczą sok a cały cukier się rozpuści, całość
zagotować. Wiśnie odcedzić. Soku nie wylewać, wypić z wodą...
jest pyszny.
Ziarna
słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone mięso
kaczki. Dodać wiśnie, drobno posiekany tymianek,
wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, imbirem.
Dodać
słonecznika, wymieszać.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać
kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi
pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać,
przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać
z wody lub podsmażone.
*Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.
Do tej pory
oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów: bryndza podhalańska,
fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski,
miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód
spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz