czwartek, 24 lipca 2014

Pierogi z kaczką i wiśniami

  • Farsz:
  • 400 g gotowanego mięsa z kaczki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kg wiśni,
  • 200 - 300 g cukru,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • imbir mielony,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • sól,
  • 60 g ziaren słoneczników,
  • Ciasto na pierogi:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli
Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP*. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać.
Gdy wiśnie puszczą sok a cały cukier się rozpuści, całość zagotować. Wiśnie odcedzić. Soku nie wylewać, wypić z wodą... jest pyszny.
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone mięso kaczki. Dodać wiśnie, drobno posiekany tymianek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, imbirem.
Dodać słonecznika, wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
 

Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać z wody lub podsmażone.



*Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)

Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.
Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz