piątek, 11 lipca 2014

Pierś gęsi z czereśniami


  • 2 piersi z gęsi,
  • 1 kg ciemnych czereśni*,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka miodu,
Najlepiej gdy pierś z gęsi jest lekko zmrożona.
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć skórę co około 0,5 cm, nie przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę.
Piersi położyć skórą do dołu na suchej zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu aż skóra ładnie się przyrumieni a tłuszcz wytopi. Odwrócić na chwilę na drugą stronę.


Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować.
Na patelnię wlać dwie łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi, wrzucić czereśnie i rozmaryn. Przesmażyć, wlać wino i gotować aż płyn się zredukuje o połowę. Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nich piersi gęsie skórą do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
*Poza sezonem można użyć czereśnie z kompotu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz