- 2 piersi z gęsi,
- 1 kg ciemnych czereśni*,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- gałązka rozmarynu,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka miodu,
Najlepiej
gdy pierś z gęsi jest lekko zmrożona.
Piersi
oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć skórę co około 0,5 cm, nie
przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę.
Piersi
położyć skórą do dołu na suchej zimnej patelni. Smażyć na
małym ogniu aż skóra ładnie się przyrumieni a tłuszcz wytopi.
Odwrócić na chwilę na drugą stronę.
Czereśnie
umyć, osuszyć, wydrylować.
Na
patelnię wlać dwie łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi, wrzucić
czereśnie i rozmaryn. Przesmażyć, wlać wino i gotować aż płyn
się zredukuje o połowę. Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć
do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nich piersi gęsie skórą do
góry.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
*Poza sezonem można użyć czereśnie z kompotu.
*Poza sezonem można użyć czereśnie z kompotu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz