niedziela, 27 lipca 2014
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem
Lidl przyzwyczaił nas już do tygodni tematycznych. Przez ponad 7 lat zorganizował około 300 takich tygodni. W poniedziałek 28 lipca zaczyna się kolejny - Poznaj Hiszpanię i Portugalię. Tydzień i zapowiada się naprawdę bardzo ciekawie. W jego trakcie będziemy mogli wybierać spośród rekordowej ilości produktów. Będzie ich ponad 120.
Kilka dni temu mieliśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji „Szlakiem hiszpańskich i portugalskich winnic” zorganizowanej przez Lidl w restauracji Dwie Trzecie mediterranean fussion. W nowej Iberyjskiej ofercie znajduje się 31 win. Najdroższe wino kosztuje 25 zł. Ceny 20 etykiet zawierają się w przedziale 11,99 - 19,99zł.
Michał Jancik – sommelier Lidl wybrał na tę degustację 20 win. Jak zaznaczył, tworząc kolekcję chciał nam zaproponować wina codzienne, wakacyjne, kojarzące się z luzem, relaksem, radością. I to wszystko za bardzo przystępną cenę. Nie znajdziemy tu win wielkich, wybitnych od butikowych winiarzy. Natomiast jako wina wakacyjne, letnie, codzienne, są one bardzo, ale to bardzo dobre. Myślę, że kilka z nich w degustacji w ciemno na pewno uzyskałoby zdecydowanie wyższą cenę.
Moją uwagę zwróciły zwłaszcza (i te szczególnie polecam i po te na pewno pójdę w najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla).
Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo lub z daniami z ryb i drobiu.
„Pyrene” Chardonnay 2013 – 16,99 zł. Pachnie owocowo ananasem, gruszką , zielonym jabłkiem, Bardzo rześkie i orzeźwiające. Polecane schłodzone do drobiu.
„Mezquiris” Chardonnay 2013 – 14,99 zł. Tym razem z Navarry. Do ryby, drobiu oraz lekkich dań z dziczyzny.
„Velada” Moscatel 2013 – 16,99 zł. Z regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów.
Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino we francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach.
Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla.
"Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne aromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu.
Na wyróżnienie zasługuje również "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny.
Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki.
Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl proponuje wiele artykułów spożywczych.
Spory wybór chorizo - to surowa, suszona 4-5 miesięcy pikantna kiełbasa wieprzowa z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Suszona przez okres 4 – 5 miesięcy.
Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast niej pieprz, gałka muszkatołowa i goździki.
Jednym z hitów tej hiszpańskiej oferty będzie szynka Jamon Serrano Reserva – suszona szynka wieprzowa. Dojrzewała ona 12 miesięcy a teraz do kupienia w całości ( 6,5 kg- 7,5 kg) w rewelacyjnej cenie 199 zł. Porcja w sam raz na imprezę. Do tego ostry nóż i masa dobrej zabawy gwarantowana.
Naszą serwował sam Szef kuchni Marcin Jabłoński z restauracji Dwie Trzecie mediterranean fussion.
Niewątpliwą gwiazdą będzie też szynka Pata Negra. Suszona 20 miesięcy. Produkowana z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra), karmionej żołędziami, ziołami i trawami.
Smak nieporównywalny z niczym innym.
Sporo będzie również serów. Z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oferta jest bardzo różnorodna i bogata. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
Również sporo oliwy z oliwek oraz oliwek i owoców morza.
Nic tylko brać się do roboty i robić typowe hiszpańskie tapasy.
Próbkę przekąsek przygotowała dla nas restauracja Dwie Trzecie mediterranean fussion
I jeszcze jeden mój hit - solone smażone migdały odmiany Marcona. Pyszne.
Degustowaliśmy na zaproszenie Lidla.
Tygodnie tematyczne w Lidlu to interesująca akcja, dla mnie są zawsze inspiracją do próbowania nowych rzeczy.
OdpowiedzUsuńGood blog you have got here.. It's difficult to ffind high-quality writing like yours nowadays.
OdpowiedzUsuńI honestly appreciate individuals like you! Take care!!
A motivating discussion іs worth comment. І ⅾo believe thаt you oughht
OdpowiedzUsuńt᧐ publish more onn tһіs topic, іt may not be a taboo matter
but uѕually folks don't discuss ѕuch subjects. Ƭo tһe next!
Kind гegards!!
I couldn't resist commenting. Well written!
OdpowiedzUsuńIf some one desires expert view about running a blog afterward i suggest him/her to go to see this weblog, Keep up the fastidious work.
OdpowiedzUsuńI really like reading through a post tat can make men and women think.
OdpowiedzUsuńAlso, thanks for allowing me to comment!
Hey there! I simplyy want to offer you a big thumbs up forr thhe great info you have got here on this post.
OdpowiedzUsuńI am coming back to yourr site for more soon.
I don't even know how I emded up here, but I thought thiis
OdpowiedzUsuńpost was good. I don't know who you arre but certaiknly you arre going to a famous blogger if yyou
are nnot already ;) Cheers!
I do not even know hhow I ended up here, but I thought this post
OdpowiedzUsuńwas good. I don't know who you are but certainly you are going to
a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!
Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
OdpowiedzUsuńExtremely useful info specially the last part :) I care for such information a lot.
I was seeking this particular info for a long time.
Thank you and best of luck.
Thank You :) nice to hear that
UsuńWith havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
OdpowiedzUsuńMy site has a lot of completely unique content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is
popping it up all over the web without my authorization.
Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I'd certainly
appreciate it.
unfortunatly i didnt know any that kind method 😞
UsuńHaving read this I thought it was rather enlightening.
OdpowiedzUsuńI appreciate you spending some time and energy to
put this information together. I once again find myself spending
a significant amount of time both reading and
commenting. But so what, it was still worthwhile!
nice to hear that, hope You will be back again and again :)
UsuńHey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok.
OdpowiedzUsuńI'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.
Hey! unfortunatly no:( only fb and instagram for now https://www.facebook.com/krolestwogarow
Usuń