- Ciasto:
- 250 g mąki,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 jajko,
- 100 g cukru,
- 125 g masła,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- farsz:
- 2 kromki suchego placka drożdżowego,
- 50 g mielonych migdałów,
- 600 g agrestu,
- cukier puder,
- cukier,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany,
- masło do wysmarowania formy,
Ciasto:
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki.Farsz:
Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki.
Suchy placek drożdżowy zmiksować, wymieszać z migdałami.
Formę do tarty wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć agrest, posypać cukrem pudrem.
Z reszty ciasta uformować wałki, z których ułożyć kratkę na agreście. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Wyjąć posypać cukrem i skarmelizować przy użyciu palnika lub zapiec w piekarniku.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń