Creme Patissiere jest kremem uniwersalnym i prostym w wykonaniu. Występuje jako nadzienie tart, tarteletek, rogalików... a także jest podstawą niektórych kremów do tortów. W uproszczeniu można powiedzieć, że jest to "budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem.
Crem Patissiere jest idealny do tarty z owocami.
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Dokładnie wymieszać cukier z jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną, pszenną, solą.
Wanilię rozciąć, wyjąć nasiona i całość wrzucić do mleka. Mleko zagotować. Wyjąć wanilię.
Gorące mleko wlewać do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie przelać masę do garnka i gotować na małym ogniu do zagotowania. Gotować aż zgęstnieje – około 3 minut.
Krem lekko przestudzić, wylać na tartę. Udekorować owocami. Odstawić do lodówki na godzinę.
Wanilię rozciąć, wyjąć nasiona i całość wrzucić do mleka. Mleko zagotować. Wyjąć wanilię.
Gorące mleko wlewać do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie przelać masę do garnka i gotować na małym ogniu do zagotowania. Gotować aż zgęstnieje – około 3 minut.
Krem lekko przestudzić, wylać na tartę. Udekorować owocami. Odstawić do lodówki na godzinę.
- ciasto:
- 300 gram mąki,
- 200 gram zimnego masła,
- 100 gram cukru pudru,
- 3 surowe żółtka,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- krem:
- 600 ml mleka,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 80 g cukru kryształ,
- 45 g mąki ziemniaczanej,
- 30 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 laska wanilii
- owoce sezonowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz