wtorek, 22 lipca 2014

Wiśnie bez cukru, w słoikach


Najprostszy sposób na zamknięcie wiśni w słoiki, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :)
Przepis według Ireny Gumowskiej.
Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej....

  • wiśnie (u mnie nadwiślanki*),
  • słoiki,
  • woda

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować.
Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach.
Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni.
Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni.
Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.
Idealne do pierogów, mięs, sałatek.....


*Wiśnia nadwiślanka jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły wyselekcjonowane siewki wiśni stepowej, której reliktowe egzemplarze można jeszcze dziś spotkać w tym rejonie.


Do rozpropagowania uprawy tej wiśni przyczynił się Tadeusz Zając, który urzeczony walorami owoców zainicjował posadzenie drzew wzdłuż drogi do Tadeuszowa.
Z czasem wiśnia bardzo się rozpowszechniła w pasie nadwiślańskim i stąd wzięła się jej nazwa nadwiślanka.


Owoce mają intensywną barwę, są okrągłe, lekko spłaszczone.
Miąższ jest ciemnoczerwony, jednolity w całej objętości owocu. Owoce są jędrne, soczyste, aromatyczne, o smaku charakterystycznym dla wiśni i bardzo intensywnym. Są lekko cierpkie.


Owoce otrzymywane są z uprawy wiśni własnokorzeniowych, rozmnażanych z odrostów korzeniowych.
Wiśnia sokowa nadwiślanka od 2009 roku posiada oznaczenie Chronionej Nawy Pochodzenia ChNP**.
Na zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku, miałam przyjemność wziąć udział w wyjeździe kulinarnym, mającym na celu przedstawienie trzech produktów znajdujących się na liście produktów chronionych.


O wiśni opowiadał dr Janusz Suszyn, a my słuchaliśmy, cały czas podjadając wiśnie prosto z drzewa.
Mieliśmy również możliwość podpatrzenia przy pracy kombajn do zbioru wiśni.


Dzięki maszynie zbiór jest łatwiejszy i dużo szybszy.

Każdy z nas wyjechał z przynajmniej jedną skrzyneczką, świeżo zebranych owoców.


**Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)

Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.
O znak ChNP mogą ubiegać się produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna).
Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów.
bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz