Najprostszy sposób na zamknięcie wiśni w słoiki, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :)
Przepis
według Ireny Gumowskiej.
Potrzebne
są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej,
soczystej, słodkiej....
- wiśnie (u mnie nadwiślanki*),
- słoiki,
- woda
Wiśnie
umyć, osuszyć, wydrylować.
Ciasno
upchnąć owoce w wyparzonych słoikach.
Wstawić
nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać
ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w
garnku powinna mieć 75 stopni.
Następnie
słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody
podnieść do 85 stopni.
Słoiki
wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do
ostygnięcia.
Idealne
do pierogów, mięs, sałatek.....
*Wiśnia
nadwiślanka jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą
słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w
której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia.
Wiśnie prawdopodobnie stanowiły wyselekcjonowane siewki wiśni
stepowej, której reliktowe egzemplarze można jeszcze dziś spotkać
w tym rejonie.
Do
rozpropagowania uprawy tej wiśni przyczynił się Tadeusz Zając,
który urzeczony walorami owoców zainicjował posadzenie drzew
wzdłuż drogi do Tadeuszowa.
Z
czasem wiśnia bardzo się rozpowszechniła w pasie nadwiślańskim
i stąd wzięła się jej nazwa nadwiślanka.
Owoce
mają intensywną barwę, są okrągłe, lekko spłaszczone.
Miąższ
jest ciemnoczerwony, jednolity w całej objętości owocu. Owoce są
jędrne, soczyste, aromatyczne, o smaku charakterystycznym dla wiśni
i bardzo intensywnym. Są lekko cierpkie.
Owoce
otrzymywane są z uprawy wiśni własnokorzeniowych, rozmnażanych z
odrostów korzeniowych.
Wiśnia
sokowa nadwiślanka od 2009 roku posiada oznaczenie Chronionej Nawy
Pochodzenia ChNP**.
Na
zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku,
miałam przyjemność wziąć udział w wyjeździe kulinarnym,
mającym na celu przedstawienie trzech produktów znajdujących się
na liście produktów chronionych.
O
wiśni opowiadał dr Janusz Suszyn, a my słuchaliśmy, cały czas
podjadając wiśnie prosto z drzewa.
Mieliśmy
również możliwość podpatrzenia przy pracy kombajn do zbioru
wiśni.
Dzięki maszynie zbiór jest łatwiejszy i dużo szybszy.
Każdy
z nas wyjechał z przynajmniej jedną skrzyneczką, świeżo
zebranych owoców.
Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.
O znak ChNP mogą ubiegać się produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna).
Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów.
bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz