Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady.
- 1/2 młodej kapusty,
- 150g truskawek,
- 75ml klarowanego masła,
- 0,5l bulionu warzywnego,
- łyżeczka czerwonego pieprzu,
- sok z agawy (może być cukier),
- sól
- macierzanka
W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry) i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki.
Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą.
Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz