wtorek, 1 lipca 2014

zupa krem z młodej kapusty


Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady.
  • 1/2 młodej kapusty,
  • 150g truskawek,
  • 75ml klarowanego masła,
  • 0,5l bulionu warzywnego,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • sok z agawy (może być cukier),
  • sól  
  • macierzanka
Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut. 
W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki.
Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą.
Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki.



 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz