poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cebularz lubelski


Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.
Na stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny.


Cebularz lubelski czeka na nadanie mu znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG*.

  • ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • 20 g cukru,
  • 30 g margaryny (ja użyłam masło),
  • 40 g drożdży,
  • 500 ml wody,
  • 15 g soli.
  • farsz:
  • 300 g cebuli,
  • 10 ml oleju roślinnego,
  • 30 g maku niebieskiego,
  • 10 g soli.

Na godzinę przed wypiekiem cebularza obrać cebulę i pokroić w grubą kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić aż z cebuli wypłynie sok.
Cebulę odcedzić, dodać olej i mak. 
 

Do drożdży dodać trochę cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły.
Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.


Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g.
Kęsy rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około 1 cm.


Na placki nałożyć się farsz z cebuli i maku.
Placki odstawić na 25 -30 minut do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240-250 stopni na około 10 -12 minut. 


Piec na złoty kolor.
Odstawić do ostudzenia, ale na gorąco są pyszne :)


Na zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku, miałam przyjemność odwiedzić piekarnię T. Zubrzycki, w Kraczewicach Prywatnych, gdzie spotykaliśmy się z panią Mariolą Zubrzycką, prezesem Stowarzyszenia Cebularza Lubelskiego ChOG oraz certyfikowaną producentką cebularza lubelskiego.










Odziani w strój ochronny, mogliśmy prześledzić cały proces produkcji cebularza, oraz wykonać go własnoręcznie.

*Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak
przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”


Cebularz lubelski już znajduje się w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych :)



3 komentarze: