Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.
Na
stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny.
Cebularz
lubelski czeka na nadanie mu znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG*.
- ciasto:
- 1 kg mąki,
- 20 g cukru,
- 30 g margaryny (ja użyłam masło),
- 40 g drożdży,
- 500 ml wody,
- 15 g soli.
- farsz:
- 300 g cebuli,
- 10 ml oleju roślinnego,
- 30 g maku niebieskiego,
- 10 g soli.
Na
godzinę przed wypiekiem cebularza obrać cebulę i pokroić w grubą
kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić aż z cebuli wypłynie
sok.
Cebulę
odcedzić, dodać olej i mak.
Do
drożdży dodać trochę cukru, mąki i wody, tak aby się
rozpuściły.
Drożdże
dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i
wyrobić ciasto.
Odstawić
do wyrośnięcia na około 20 minut.
Następnie
podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g.
Kęsy
rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około 1
cm.
Na
placki nałożyć się farsz z cebuli i maku.
Placki
odstawić na 25 -30 minut do wyrośnięcia.
Następnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 240-250 stopni na około 10 -12
minut.
Piec na złoty kolor.
Odstawić
do ostudzenia, ale na gorąco są pyszne :)
Na
zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy
Znaki Smaku, miałam przyjemność odwiedzić piekarnię T.
Zubrzycki, w Kraczewicach Prywatnych, gdzie spotykaliśmy się z
panią Mariolą Zubrzycką, prezesem Stowarzyszenia Cebularza
Lubelskiego ChOG oraz certyfikowaną producentką cebularza
lubelskiego.
Odziani
w strój ochronny, mogliśmy prześledzić cały proces produkcji
cebularza, oraz wykonać go własnoręcznie.
*Chronione
Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak
przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie
nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej
ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie
ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania
produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego
nazwa.”
Cebularz lubelski już znajduje się w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych :)
Świetny artykuł i jakże piękne niezastąpione cebularze
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper zrobiłam je wyszły rewelacyjne
OdpowiedzUsuń