Już
za dwa dni (23- 24 sierpnia ) wielkie smaczne święto w Grucznie.
Po
raz dziewiąty odbędzie się tam wielka plenerowa impreza mająca za
zadanie prezentować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także
rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej
regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej
Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Do
udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów
naszego kraju, a nawet świata. Festiwal ma charakter festynu
plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują,
poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby.
Już
odbył się konkurs na Smak Roku i Miód Roku. Wyniki konkursu
ogłoszone będą podczas festiwalu.
Poza
tym konkursy na Smak Roku oraz konkurs nalewek. Pewnie jury będzie
miało trudne zadanie.
Jak
co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbędzie się Turniej
Kucharzy, podczas którego mistrzowie kuchni będą przygotowywać
dania główne i przystawki. Dziewięć
dwuosobowych zespołów walczyć będzie o uznanie jurorów oraz
cenne nagrody.
W
tym roku obowiązkowymi produktami do wykorzystanie będzie jesiotr
(przystawka ) oraz mięso z daniela (danie główne).
Poza
tym setki wystawców proponujących swoje najlepsze wyroby. Niektóre
przygotowane specjalnie na ten dzień.
Obszerna
relacja w przyszłym tygodniu jak dojdziemy do siebie po wielkim
obżarstwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz