Karkówka z grilla to nasza klasyka. Chyba nie ma mięsnego grilla, podczas którego nie podano by karkówki.
Proponuję
najprostszą a jednocześnie bardzo smaczną jej wersję.
- Karkówka,
- sól,
- pieprz,
- oliwa
Kotlety
rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić
na 15 minut.
Mięso
kłaść na rozgrzany ruszt.
Grillować
pod przykryciem 8-10 minut, w temperaturze 200 stopni. Czas
grillowania zależy od grubości kotleta. Podaję orientacyjny czas
dla kotleta grubości ok 2 cm.
Po
5-6 minutach kotlety odwrócić.
Temperatura
wewnątrz kotleta powinna wynosić 65-70 stopni – to już zależy
czy lubimy mięso bardziej czy mniej wysmażone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz