- 1 kg miąższu z cukinii,
- 2 cebule,
- oliwa,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- szczypta świeżo zmielonej kolendry,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 200 ml bulionu – najlepiej domowego,
- 15 g prawdziwków lub podgrzybków suszonych,
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Cebule
pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z
dodatkiem szczypty cukru i soli.
Dodać
grzyby suszone (pokruszone), przesmażyć, następnie dodać pokrojony miąższ cukinii, poddusić, zalać bulionem. Gotować aż cukinia będzie
miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby
dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć
przez sito.
Pestki
słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Zupę
można podać w wydrążonych cukiniach.
Podawać
posypaną prażonymi pestkami słonecznika.
świetny sposób podania! :)
OdpowiedzUsuń