piątek, 1 sierpnia 2014

Królik confit



Bardzo prosty przepis na królika, nie ma co się nie udać.
Królik konfitowany czyli gotowany w tłuszczu, dzięki czemu jest bardzo delikatny i soczysty.

5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki.
Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem.
Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso.
Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia.
Papier ma dotykać do tłuszczu.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 -150 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny.
Piec aż mięso będzie miękkie.




  • 4 tylne nogi z królika,
  • 2 combry z królika,
  • 3 ząbki czosnku obrane,
  • 9 ząbków czosnku nie obranych,
  • 4 liście laurowe,
  • 20 ziaren pieprzu,
  • 6 gałązek rozmarynu,
  • sól,
  • tłuszcz do confitowania – masło, gęsi smalec lub olej

 zastawa z


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz