Gruszki i śliwki w occie są bardzo popularne i lubiane, natomiast morele zdecydowanie rzadziej pojawiają się w tej wersji.
Proponuję spróbować chociaż raz spróbować morele w occie, a na pewno podbiją niejedno podniebienie.
Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej.
Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.
Słoje studzić odwrócone do góry dnem.
3 kg twardych moreli,
5 goździków na słoik,
kawałek cynamonu,
skórka z cytryny,
1 litr wody,
1,5 kg cukru,
0,25 l octu 10%,
W stu procentach się zgadzam! Nie wiem czemu morele w occie to taka rzadkość i sporo osób na nie dziwnie patrzy:P Ja je wręcz ubóstwiam i uważam, że są nawet lepsze niż dużo popularniejsze gruszki w occie:D
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie rozumiem, po prostu nie wiedzą co tracą ;) A brzoskwinie w occie, też pyszne :)
Usuń