- 4 piersi z gęsi,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- 8 goździków,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
- sól
- 400 g czarnej porzeczki,
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 2 goździki,
- 4 nasiona kolendry,
- 1 łyżka miodu,
- cukier,
- sól,
- 3 łyżki zimnego masła,
Pierś
gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa.
Przyprawy
zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso i
odstawić na 30 minut.
Następnie
mięso oprószyć solą i odstawić na 5 minut.
Zapalić
grilla i powoli grillować pod przykryciem aż skóra zrobi się
ładnie rumiana i wytopi się tłuszcz.
Uwaga
– bardzo dymi!!!
Następnie
na chwilę odwrócić kaczkę mięsem do dołu aby ładnie się
przyrumieniło i ponownie odwrócić.
Grillować
około 15 – 20 minut.
Następnie
wyłączyć grill i trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 – 15
minut.
Temperatura
nie powinna przekroczyć 200 stopni.
Porzeczki
zagotować z winem i przyprawami. Przetrzeć przez sito. Następnie
odparować przez gotowanie. Doprawić miodem, cukrem i solą. Zdjąć
z ognia i wymieszać z zimnym masłem.
Pierś
pokroić plastry, polać sosem.
Elegancka staropolska kuchnia! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń