poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pierś gęsi z grilla


  • 4 piersi z gęsi,
  • 2 płatki gwiazdki anyżu,
  • 8 goździków,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • sól
  • 400 g czarnej porzeczki,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 goździki,
  • 4 nasiona kolendry,
  • 1 łyżka miodu,
  • cukier,
  • sól,
  • 3 łyżki zimnego masła,

Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa.
Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso i odstawić na 30 minut.
Następnie mięso oprószyć solą i odstawić na 5 minut.


Zimny ruszt posmarować oliwą i położyć pierś gęsi skórą do dołu.
Zapalić grilla i powoli grillować pod przykryciem aż skóra zrobi się ładnie rumiana i wytopi się tłuszcz.
Uwaga – bardzo dymi!!!


Następnie na chwilę odwrócić kaczkę mięsem do dołu aby ładnie się przyrumieniło i ponownie odwrócić.
Grillować około 15 – 20 minut.
Następnie wyłączyć grill i trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 – 15 minut.
Temperatura nie powinna przekroczyć 200 stopni.

Porzeczki zagotować z winem i przyprawami. Przetrzeć przez sito. Następnie odparować przez gotowanie. Doprawić miodem, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z zimnym masłem.

Pierś pokroić plastry, polać sosem.

2 komentarze: