sobota, 16 sierpnia 2014

Pomidorowa ze świeżych pomidorów


Zupa pomidorowa z pomidorów, nie z puszki, kartonika, tylko ze świeżych pomidorów, najlepiej takich z pola, które dojrzewają na słońcu.
Ona naprawdę ma inny smak. Warto w sezonie robić taką zupę pomidorową.

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito.
Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą.
Podawać z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem.
Można dodać śmietanę... tylko po co?


  • 1,5 kg pomidorów różnych odmian,
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego – najlepiej domowego,
  • cukier,
  • sól

 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz