Zupa pomidorowa z pomidorów, nie z puszki, kartonika, tylko ze świeżych pomidorów, najlepiej takich z pola, które dojrzewają na słońcu.
Ona naprawdę ma inny smak. Warto w sezonie robić taką zupę pomidorową.
Pomidory
umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do
zapiekania, przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 50 minut.
Zdjąć
z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył
przetrzeć przez sito.
Włożyć
do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i
ewentualnie solą.
Podawać
z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem.
Można
dodać śmietanę... tylko po co?
- 1,5 kg pomidorów różnych odmian,
- 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego – najlepiej domowego,
- cukier,
- sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz