wtorek, 5 sierpnia 2014

Risotto z owocami


  • 50 g masła
  • 170 g ryżu arborio
  • cienko obrana skórka z cytryny,
  • 200 ml białego półwytrawnego wina,
  • 400 ml wody kokosowej,
  • 3 łyżki zimnego masła,
  • 400 g borówki amerykańskiej*,
  • 2 – 3 brzoskwinie,
  • łyżka listków melisy,

Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki.
50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino i mieszając gotować aż płyn odparuje. Dodać szczyptę soli, skórkę cytrynową i stopniowo (po około 100 ml) wlewać wodę kokosową.
Aby ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut.
Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści.
Wrzucić owoce, dodać pokrojone w cienkie paski listki melisy.


*Borówka amerykańska – borówka wysoka, niebieska jagoda. Pochodzi z USA, już Indianie się nią zajadali. 



4 komentarze: