- 50 g masła
- 170 g ryżu arborio
- cienko obrana skórka z cytryny,
- 200 ml białego półwytrawnego wina,
- 400 ml wody kokosowej,
- 3 łyżki zimnego masła,
- 400 g borówki amerykańskiej*,
- 2 – 3 brzoskwinie,
- łyżka listków melisy,
Brzoskwinie
obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki.
50
g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3
minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino i mieszając
gotować aż płyn odparuje. Dodać szczyptę soli, skórkę
cytrynową i stopniowo (po około 100 ml) wlewać wodę kokosową.
Aby
ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut.
Dodać
zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści.
Wrzucić
owoce, dodać pokrojone w cienkie paski listki melisy.
*Borówka
amerykańska – borówka wysoka, niebieska jagoda. Pochodzi z USA,
już Indianie się nią zajadali.
Takiej wersji Risotto nie znałam :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować :)
UsuńWow, owocowe risotto... nigdy nie jadłam... Bardzo fajna propozycja, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń