- 2 piersi z gęsi ze skórą,
- 2 łyżki oliwy,
- 150 ml żubrówki,
- 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 jabłka,
- 150 ml cydru,
- 100 ml soku jabłkowego,
- ¼ łyżeczki ziaren kolendry,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę, nie nacinając mięsa.
Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu.
Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać.
Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim, dodać rozmaryn a następnie jabłka. Wlać cydr i sok jabłkowy, kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut.
Do sosu przełożyć podsmażone piersi gęsi i dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone piersi wyjąć z sosu. Z jabłek zdjąć skórkę i wyciąć gniazda nasienne. Sos razem z jabłkami zmiksować. Zagotować i dodać zimne masło.
Piersi podgrzać, pokroić w plastry, polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz