- biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- masło do wysmarowania formy,
- do nasączenia:
- 20 ml mocnej zielonej herbaty,
- 10 ml rumu ciemnego,
- kilka kropli tabasco,
- krem:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 opakowania śmietan-fix,
- 600 g borówki amerykańskiej*
- kakao do oprószenia ciasta
Mąkę
przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie
delikatnie wymieszać z mąką.
Masę
przełożyć do form do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni.
Piec
około 15 -20 minut w zależności od wielkości form.
Upieczony
biszkopt będzie odstawał od boków formy.
Ciepłe
ciasto wyjąć z formy do pieczenia i odstawić do ostudzenia.
Herbatę
wymieszać z rumem i doprawić tabasco, skropić nim biszkopty.
Śmietanę
ubić z cukrem i śmietan-fixem (dodałam śmietan-fix ponieważ mam
pewność, ze śmietana będzie się wtedy ładnie trzymała). 1/3
śmietany odłożyć, resztę wymieszać z połową owoców.
Ułożyć
biszkopt, posmarować go śmietaną z owocami, przykryć drugim
krążkiem, posmarować pozostałą śmietaną. Udekorować z
wierzchu pozostałymi owocami. Boki oprószyć kakao.
Ja
użyłam zestawu form do wypieku ciast z nadzieniem.
*mogą
być inne owoce sezonowe, maliny, truskawki, morele, brzoskwinie –
duże owoce trzeba pokroić
Piękny torcik!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda, szczególnie w przekroju :)
OdpowiedzUsuń