sobota, 30 sierpnia 2014

Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie


Podczas Festiwalu Smaku w Grucznie odbyły się warsztaty/pokaz pod patronatem kampanii Trzy Znaki Smaku, a prowadził je Grzegorz Łapanowski.
Do przygotowania dań zostały użyte produkty z europejskimi oznaczeniami – europejskimi znakami jakości:
-
Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) - europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
- Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) - uropejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) - europejski znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.
Grzegorz wraz ze swoją ekipą przygotował dla licznie zgromadzonej publiczności: 

 
- kaszankę z konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera,


- pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora,


- antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami,

- jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową kruszonką z owsianki.

Wszystkie dania były proste w przygotowaniu (a przynajmniej tak to wyglądało) i bardzo smaczne (wiemy bo próbowaliśmy).


Na temat pstrąga wypowiedział się również autorytet sam Szef kuchni restauracji Bulaj z Gdańska Artur Moroz – chwalił sposób przygotowania i wyglądał na zadowolonego.



W trakcie pokazu zasypani zostaliśmy wieloma informacjami i informacjami tak na temat używanych produktów jak i sposobu ich przyrządzania.


Większość produktów była do kupienia kilkanaście metrów obok amfiteatru gdzie odbywał się pokaz w specjalnej alejce Trzech Znaków Smaku. Tam na stoiskach spotkać można było ich producentów, kontynuować rozmowy dopytywać o szczegóły i smakować, smakować.


W jednym z namiotów mieliśmy okazję obserwować przygotowanie gulaszu z fasoli wrzawskiej ChNP z kiełbasą Lisiecką ChOG.


Wyzwaniem było użycie fasoli obranej ze skórki (postępujemy tak samo jak z obieraniem migdałów – sparzamy i obieramy fasolka po fasolce). Efekt bardzo ciekawy i wart poświęconego czasu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz