Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów.
W
moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona,
brzoskwinie, czereśnie, agrest....
Stanowią
one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto
po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku,
że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można je przygotować
na ostro lub bardziej na słodko.....
Przedstawiam
dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie.
Oczywiście
owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce
następnie ułożyć w wyparzonych słoikach.
I
2
kg wiśni,
600
ml octu 10%,
400
ml wody,
750
g cukru,
liście
laurowe,
goździki,
cynamon
w lasce,
Zagotować
wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć
pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać
ocet, zagotować.
Gorącą
zalewą dopełnić słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do
słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone
ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować
około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam
15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od
momentu zagotowania wody).
II
2
kg wiśni,
800
ml wody,
800
g cukru,
120
ml octu 10%,
świeży
imbir,
goździki
Do
każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4
goździki.
Wodę
zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować.
Gorącą
zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć, wstawić do garnka
(dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze
zalewy.
Pasteryzować
około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam
15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od
momentu zagotowania wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz