Ciasto drożdżowe z figami, ze świeżymi figami.
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 1/4 l mleka,
- 50 g drożdży,
- 60 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 żółtka,
- sól,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- mąka do podsypywania,
- nadzienie:
- 150 ml śmietany kremówki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 g migdałów,
- ekstrakt waniliowy,
- 7-8 fig
- 1 białko,
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę
cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn,
żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż
pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione
masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki.
Żółtka
utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Dodać zmiksowane migdały, wymieszać.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy
ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości około
0,5 cm.
Ciasto
posmarować nadzieniem, zostawiając wolne około 3 cm z dłuższego
brzegu.
Na
nadzieniu układać figi.
Zwinąć
ciasto w rulon, wzdłuż dłuższego brzegu.
Ciasto
włożyć do tortownicy, zwijając je w „ślimaka”.
Ciasto
ponacinać nożyczkami.
Posmarować
rozmąconym białkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Wygląda obłędnie. Kocham ciasto drożdżowe i kocham figi. To jak, mogę wpaść? :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) już po cieście niestety :( nawet okruszek nie został....
UsuńJak pięknie wygląda :) Ja wczoraj przygotowałam tartę z figami :D
OdpowiedzUsuńdzięki :) a tartę też lubię :)
UsuńMmm, takie to dopiero musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) chyba tak ;)
UsuńW składnikacha na ciasto nie ma mąki? Jest tylko nowa o mące do podsypywania. Ile powinno jej być?
OdpowiedzUsuńMartyna
500 g mąki pszennej, już jest :) ;)
UsuńA jakiej wielkości tortownica?
OdpowiedzUsuń24 - 26 cm
Usuń