- 4 jabłka,
- 3 szyszki chmielu,
- 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS,
- 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego,
- tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi
Jabłka
obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Kłaść na
rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać
posiekane szyszki chmielu. Dokładnie wymieszać. Wlać miód pitny,
smażyć do odparowania płynu. Dodać do smaku miód, wymieszać.
- 2 cebule
- 4 plastry kaszanki,
- sól,
- cukier,
- tłuszcz do smażenia – w moim przypadku smalec gęsi
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę
soli i cukru.
Gdy
cebula zmięknie, ułożyć na niej plastry kaszanki. Smażyć z obu
stron do lekkiego zrumienienia.
zastawa z
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.”
Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków.
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.”
Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków.
**Chronione
Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak
przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie
nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej
ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie
ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania
produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego
nazwa.”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz