środa, 17 września 2014

Kaszanka / kapusta kiszona / śliwki / miód pitny / miód gryczany

  • 200 g kaszanki,
  • 80 g kapusty kiszonej,
  • 8 śliwek węgierek,
  • miód pitny czwórniak GTS*, 
  • miód drahimski ChOG** - gryczany,
  • gruba folia aluminiowa

Kapustę kiszoną pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić wzdłuż na szóstki.


Na folii aluminiowej ułożyć kapustę kiszoną, na niej śliwki. Polać 2 łyżkami miodu pitnego, położyć kaszankę. Na kaszance położyć miód i polać miodem pitnym. 


Zawinąć folię w pakiecik, ułożyć na rozgrzanym, do 200 stopni) ruszcie. Grillować 25 minut po przykryciem.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6kkDVdSU4_Wv-FoOX1isQ8shUgZ41tDXNHzhmfptW3v9WSa1LxOkJKmULGLZ6dgiakdyfUPWBgsFNuNZ7QykcYOq7CfwEtsIdspMnP47x0ErKdDFchyI5_9dcEuXXoHi5hfJT56ePKB8/s1600/sign_GTS_big.png 
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.”
Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków.



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPdL_KJtTJPMd0s5h1i6PwBIuo0Xud0hmiutDBWwqvPE1jcn7wuZY7AHy15C6So-6nq3LigSOLUEJjSShCfGK2npe2YIFoqG606T4ZgHTYsrNpMO9TVcq3uYXd8yeKYVAH4PMeqyzLe2E/s1600/sign_ChOG_big.png**Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz