- 200 g kaszanki,
- 80 g kapusty kiszonej,
- 8 śliwek węgierek,
- miód pitny czwórniak GTS*,
- miód drahimski ChOG** - gryczany,
- gruba folia aluminiowa
Kapustę
kiszoną pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić wzdłuż na
szóstki.
Na
folii aluminiowej ułożyć kapustę kiszoną, na niej śliwki. Polać
2 łyżkami miodu pitnego, położyć kaszankę. Na kaszance położyć
miód i polać miodem pitnym.
Zawinąć folię w pakiecik, ułożyć
na rozgrzanym, do 200 stopni) ruszcie. Grillować 25 minut po
przykryciem.
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.”
Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków.
**Chronione
Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak
przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie
nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej
ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie
ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania
produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego
nazwa.”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz