- 12 surowych ogonów krewetek,
- 50 g szynki serrano,
- 4 łyżki octu z wina riesling,
- 1 papryczka chilli,
- 1 łyżka siekanej kolendry,
- 250 g serka ricotta,
- 12 kwiatów cukinii,
- 150 ml maki pszennej,
- 150 ml skrobi kukurydzianej,
- sól,
- zimna gazowana woda
Krewetki
pokroić w plastry grubości około 0,5 cm.
Chilli
posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z
rieslinga, dodać krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30
minut.
Szynkę
pokroić w paseczki.
Do
miski z krewetkami dodać ricottę i paseczki szynki i dokładnie
wymieszać.
Kwiaty
cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii
farszem, płatki na końcach zakręcać.
Wymieszać
w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy
otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać
całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do
oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
Tapas
niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach
Hiszpanii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz