Oferta
spożywcza nie jest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie
„pewniaki”.
Dość
bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave.
Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit
Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione
oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym
konkretnym miejscu od średniowiecza. Są to sery wytwarzane z
krowiego mleka o bardzo wyrazistym intensywnym smaku. Warto
spróbować.
Poza
serami w ofercie znajdziemy salami klasyczne i z różnymi dodatkami:
orzechami włoskimi, figami.
Mocnym
punktem oferty jest Jambon de
Bayonne czyli szynka bajońska. Nazwa szynki pochodzi od
miasta Bayone w południowo-zachodniej Francji. Zgodnie z
regulacjami, szynką bajońską można nazywać tylko szynki
wytworzone z jednego z ośmiu ściśle określonych ras świń,
hodowanych w określonym regionie oraz karmionych odpowiednią paszą.
Przed dojrzewaniem, udźce naciera się solą odparowywana w
solankach u ujścia rzeki Adour. Czas dojrzewania jambon de Bayonne
wynosi zwykle ok. 7-10 miesięcy.
Nie
możemy się już doczekać na świeżą perliczkę. Wszyscy ją
bardzo lubimy i często przygotowujemy. Trzeba sprawdzić czy ta
francuska w smaku różni się od tej polskiej.
Oprócz
artykułów spożywczych od poniedziałku na półkach pojawi się
również nowa oferta win francuskich.
W
tej odsłonie mamy 43 wina, w tym 22 czerwone, 16 białych i 5
różowych. Jak zwykle większość cen nie przekracza 30 złotych.
Znajdziemy tu wina z różnych regionów: Alzacji, Doliny Loary,
Prowansji, Doliny Rodanu, Langwedocji. Ale zdecydowana większość
win (szczególnie czerwonych ) pochodzi z Bordeaux.
W
czasie degustacji zorganizowanej przez Lidl w warszawskiej Restauracji L'arc Varsovie mieliśmy okazję spróbować wszystkich win
oraz części serów i szynki bajońskiej z francuskiej oferty Lidla.
Recenzje
oraz opisy wszystkich win można znaleźć na stronach:
Winicjatywa, Winiacz o winach białych i o czerwonych, Do trzech dych.
Jak
zwykle recenzenci różnią się w swoich opiniach dotyczących
poszczególnych win ale ogólna ocena całej oferty jest bardzo
pozytywna.
Opinie
fachowców opiniami fachowców, nie ma niestety innej metody na
wyrobienie sobie własnej oceny jak tylko osobiste próbowanie,
próbowanie, próbowanie.
W
trakcie spotkania sommelier Lidla Pan Michał Jancik zaproponował
nam kilka połączeń wina z przekąskami oraz daniami.
Do
sera pleśniowego Bleu Village zaproponował Château Partarrieu
Sauternes 2006 (49,99 zł). Bardzo udane połączenie i bardzo
smaczne wino. W winie dominują aromaty słodkich owoców – moreli,
truskawek, miodu, rodzynek, karmelu. Wino pięknie pachnie i bardzo
dobrze smakuje.
Szynka
Bajońska- Jamon de Bayonne - bardzo dobrze smakowała z Terres Nouvelles 2012 Bordeaux
(17,99 zł) wino pochodzi z certyfikowanej ekologicznej winnicy.
Solidne typowe Bordeaux pachnące i smakujące czerwonymi owocami z
dodatkiem pieprzu. Cena bardzo atrakcyjna.
Do
sera Brie oraz miękkiego sera Pave dobrym kompanem będzie Château
Laulan Ducos Medoc 2010 (33 zł ), kupaż cabernet sauvignon z
merlotem z małą domieszką cabernet franc.
Wino
spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie
dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami.
Wędzona
pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z
popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré
Côtes du Rhône Puy Saint-Roc 2012 (14,99 zł). Niestety wino nie
sprostało tej idealnej w smaku delikatnej i aromatycznej przekąsce.
Comber
jagnięcy (idealnie ugotowany) i do tego idealnie dobrane wino-
Château
Vieux Maillet Pomerol 2007 (129 zł) doskonale zbalansowane,
dojrzałe, pełne, gładkie, jedwabiste i miękkie. Z jagnięciną
para doskonała. Chyba najlepsze wino tej oferty. Wino na specjalne
okazje.
Według
nas na wyróżnienie i spróbowanie w pierwszej kolejności zasługują
jeszcze:
- z win białych:
Muscadet Sèvre-et-Maine Sur Lie Réserve Numérotée 2013 (19,99 zł)
Alsace Grand Cru Zinnkoepflé Gewurztraminer 2013 (39,99 zł)
Château Baret Pessac-Léognan Blanc 2009 (49,99 zł)
- z win czerwonych:
Château Jansenant Côtes de Bourg 2011 (24,99 zł)
Haut-Médoc La Légende de Fonréaud 2010 (39,99 zł)
Châteauneuf-du-Pape 2013 (49,99 zł)
Château de la Riviere Fronsac 2010 (59,99 zł)
Degustowaliśmy
na zaproszenie Lidl
zdjęcia: Jarek Sadkowski oraz królestwo garów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz