piątek, 19 września 2014

Odwrócona tarta z figami - tarta Tatin z figami


  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru pudru,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml miodu pitnego,
  • 5 fig,
  •  
  • sos:
  • 3 łyżki cukru,
  • 150 ml śmietany kremówki 30%,
  • sól,
  • ekstrakt waniliowy,
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Na patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje, ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje.
Formę do małej tarty (20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone w plasterki figi.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim figi, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Postawić na grillu rozgrzanym do 240 stopni. Grillować pod przykryciem 20 minut. Tartę można również przygotować w piekarniku. Należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Ciasto powinno się zrumienić.


Foremkę z ciastem na chwilę odstawić. Przykryć dużym talerzem i całość odwrócić do góry nogami. Zdjąć formę do pieczenia.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru, wlać śmietanę, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego. Smażyć aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.
Ciasto podawać z sosem i pokrojonymi świeżymi figami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz