- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru pudru,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 50 ml miodu pitnego,
- 5 fig,
- sos:
- 3 łyżki cukru,
- 150 ml śmietany kremówki 30%,
- sól,
- ekstrakt waniliowy,
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na
60 minut.
Na
patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje,
ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się
roztopi,a masa lekko zgęstnieje.
Formę
do małej tarty (20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać
karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone w plasterki figi.
Ciasto
rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim figi, lekko
docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Postawić
na grillu rozgrzanym do 240 stopni. Grillować pod przykryciem 20
minut. Tartę można również przygotować w piekarniku. Należy
wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Ciasto powinno się zrumienić.
Foremkę
z ciastem na chwilę odstawić. Przykryć dużym talerzem i całość
odwrócić do góry nogami. Zdjąć formę do pieczenia.
Na
patelni rozpuścić 3 łyżki cukru, wlać śmietanę, mieszać aż
cukier się rozpuści. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Smażyć aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.
Ciasto
podawać z sosem i pokrojonymi świeżymi figami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz