- Pstrąg,
- garść ziół – mięta, melisa, tymianek,
- 4 plastry cytryny,
- sól cytrynowa,
- oliwa,
- folia aluminiowa
Rybę
wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć.
Oprószyć
solą. Do środka włożyć zioła.
Folię
aluminiową posmarować oliwą.
Ułożyć na środku dwa plastry cytryny, na nich położyć rybę.
Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry cytryny, skropić oliwą.
Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu (nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza). Grillować pod przykryciem około 20 minut.
Ułożyć na środku dwa plastry cytryny, na nich położyć rybę.
Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry cytryny, skropić oliwą.
Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu (nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza). Grillować pod przykryciem około 20 minut.
Podałam
rybę z sałatką z ogórków i pomidorów (pomidorki koktajlowe i
ogóreczki meksykańskie).
Aby
sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli
szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba
jest gotowa.
talerz z
Będę musiał w końcu porwać się na pstrąga z grilla - chodzi za mną już od dawana. Kupiłem nawet specjalną kratkę na grilla do ryb. Ale może jednak faktycznie lepiej w folii aluminiowej:) Ale co to są - i gdzie je dostać - ogóreczki meksykańskie! Mam nadzieję że są ostre ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam pstraga :) zawsze zawijam w folię. Ogóreczki nie są pikantne, są łagodne. Kupiłam je od Paśtwa Jabłońskich http://www.rukola.pl/index.html
UsuńMusze koniecznie upiec w ten sposób pstrąga !!
OdpowiedzUsuń