sobota, 6 września 2014

Pstrąg z grilla


  • Pstrąg,
  • garść ziół – mięta, melisa, tymianek,
  • 4 plastry cytryny,
  • sól cytrynowa,
  • oliwa,
  • folia aluminiowa

Rybę wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć.
Oprószyć solą. Do środka włożyć zioła.


Folię aluminiową posmarować oliwą. 
Ułożyć na środku dwa plastry cytryny, na nich położyć rybę. 
Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry cytryny, skropić oliwą. 
Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu (nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza). Grillować pod przykryciem około 20 minut.
Podałam rybę z sałatką z ogórków i pomidorów (pomidorki koktajlowe i ogóreczki meksykańskie).
Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.



talerz z

3 komentarze:

  1. Będę musiał w końcu porwać się na pstrąga z grilla - chodzi za mną już od dawana. Kupiłem nawet specjalną kratkę na grilla do ryb. Ale może jednak faktycznie lepiej w folii aluminiowej:) Ale co to są - i gdzie je dostać - ogóreczki meksykańskie! Mam nadzieję że są ostre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie polecam pstraga :) zawsze zawijam w folię. Ogóreczki nie są pikantne, są łagodne. Kupiłam je od Paśtwa Jabłońskich http://www.rukola.pl/index.html

      Usuń
  2. Musze koniecznie upiec w ten sposób pstrąga !!

    OdpowiedzUsuń