- 6 kromek chleba tostowego,
- 3 figi,
- 6 plasterków szynki serrano,
- 6 jajek,
- 3 łyżki śmietany kremówki,
- masło,
- bułka tarta,
Formę
do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Szynkę
pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni.
Figi
pokroić na 6 cząstek.
Jajka
porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w
jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach formy. Na dnie ułożyć
paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko
wciskając.
Polać
resztą masy jajecznej.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut.
Upieczone figi posypać podsmażoną szynką.
bardzo pomysłowo, nie powiem :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń