- 700 g skorzonery,
- 3 łyżki zimnego masła,
- 2 łyżki gęstej śmietany*,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
Skorzonerę
obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem
soku z cytryny, aby nie sczerniała.
Pokroić
na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą – tylko tyle wody,
aby przykryć kawałki skorzonery. Dodać szczyptę soli i cukru.
Gotować
aż zmięknie. Ugotowaną skorzonerę zmiksować, doprawić do smaku
solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez
sito.
Dodać
śmietanę, dokładnie wymieszać a następnie dodać zimne masło.
Wymieszać.
Podawać
jako dodatek do mięs.
Yyy... że z czego...?;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.krolestwogarow.pl/2013/11/skorzonera-salsefia-po-polsku.html
Usuńzapraszam, tu jest dokładniejszy opis tego zapomnianego warzywa :)
Wszedłem do Ciebie, bo zaintrygowała mnie ta niezwykłą nazwa warzywa, dotychczas o nim nie słyszałem!
OdpowiedzUsuńmiło mi i zapraszam do częstszych odwiedzin :) A skorzonerę polecam :)
Usuń