sobota, 20 września 2014

ser kozi wędzony - Kozidymek

  • ser kozi wędzony – u mnie – Kozidymek od Kaszubskiej Kozy,

  •  jarmuż:
  • 4-5 młodych liści jarmużu,
  • sól,
  • oliwa,

  • gruszka:
  • gruszka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 ml miodu pitnego czwórniaka, 

  • galaretka z rokitnika:
  • 80 ml soku z rokitnika,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • cukier,
  • 5 g agaru lub żelatyny,
  • przecier żurawinowy

Wymieszać sok z rokitnika z wodą, dodać miód i doprawić do smaku cukrem. Zagotować. Agar wsypać do miseczki, dodać trochę płynu, wymieszać. Połączyć z resztą płynu. Zagotować. Wylać do foremki o płaskim dnie. Odstawić do ostudzenia.
Gruszkę pokroić, wzdłuż na nieduże cząstki, wyciąć gniazdo nasienne.
Na patelni rozpuścić cukier, ułożyć na nim cząstki gruszki. Smażyć chwilę, odwrócić, wlać miód. Smażyć aż odparuje płyn.
Jarmuż umyć, osuszyć. Odciąć łodygi/zgrubienia. Skropić oliwą, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut.
Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym.
Ser pokroić na cząstki.
Galaretkę z rokitnika pokroić w kostkę.
Wszystkie elementy ułożyć na talerzu.




zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz