Sezon na ciasta ze śliwkami już w pełni. Proponuję prostą i bardzo smaczną tartę.
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 1,5 kg śliwek – ja użyłam węgierki,
- cukier puder do posypania – ja użyłam cukier perlisty,
Śliwki
umyć, osuszyć. Wyjąć pestki przecinając śliwki wzdłuż na pół.
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić w
kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Formę
do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do
formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto.
Na
cieście ułożyć śliwki skórką do dołu. Lekko je docisnąć.
Jeżeli mamy cukier perlisty posypać nim ciasto.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut.
Ciasto
wyjąć i oprószyć cukrem pudrem – o ile wcześniej nie użyliśmy
cukru perlistego.
mniam! Twoja tarta wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńWygląda świetnie, a smakuje zapewne rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńdziękuję :) chyba dobra była, bo już jej dawno nie ma
Usuńwygląda szałowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń