Tuńczyk w palnymi sianie, smażony z foie gras.... prosta, łatwa w przygotowaniu przekąska, tapas.
- Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm,
- 5-6 łyżek octu z wina riesling,
- Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli,
- oliwa,
- ogórek,
- siano.
Dwie
garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić.
Przetrzeć przez sito.
Tuńczyka
pokroić w kostkę wielkości około 2cm:2 cm. Włożyć do miseczki, wlać
ocet z rieslinga, zamieszać i odstawić na 30 minut, co jakiś czas
obracając kostkami tuńczyka, tak aby ze wszystkich stron się
zamarynował.
Kostki
tuńczyka obtoczyć w popiele z siana.
Na patelnię wlać oliwę. Tuńczyka smażyć, na dużym ogniu, ze wszystkich
stron. Powinien zostać w środku różowy.
Ogórka
obrać, przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć pestki.
Pół
ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w
drobną kostkę.
Na
tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka.
Tapas
niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach
Hiszpanii.
Ocet
z wina riesling – octu winnego generalnie nie lubię i staram się
„omijać wielkim łukiem”, a ten ocet ma wspaniały aromat i
smak. Zdecydowanie wyczuwalne są tu aromaty rieslinga, dzięki
którym zapach staje się miły dla nosa. A smak... można pić
łyżkami.
Tuńczyk
yellow fin – piękny kawałek tuńczyka, w idealnym kolorze i
zapachu świadczących o świeżości i jakości.
Mus
foie gras z kaczki z dodatkiem trufli
– połączenie foie gras i trufli – marzenie, nic więcej nie
jest potrzebne, no może wino..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz