Zupę krem z kalafiora znają chyba wszyscy, dla urozmaicenia proponuję dodać czekoladę.
- kalafior (ja użyłam romanesco ),
- 900 ml mleka,
- 150 ml gęstej śmietany,
- sól,
- cukier,
- tabasco green pepper sauce,
- 120 g deserowej lub mlecznej czekolady,
Kalafiora
podzielić na różyczki, odciąć 3 łyżki samych wierzchołków ,
resztę włożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować do miękkości.
Zmiksować,
przetrzeć przez sito. Doprawić solą, cukrem i tabasco.
Podawać
posypaną surowym kalafiorem i czekoladą.
bardzo pomysłowe i nietypowe połączenie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i bardzo smaczne :)
Usuńo rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!
OdpowiedzUsuńzapraszam, bardzo proszę :)
UsuńPołączenie rzeczywiście niesamowite!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie na jesienną, kolorową zupę : http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html Oczywiście z nagrodami;) Pozdrawiam!
Z czekoladą? Nawet nie potrafię wyobrazić sobie tego smaku... :)
OdpowiedzUsuńproponuję spróbować. Na początek 1 łyżka kremu z kalafiora i trochę czekolady, a potem... :)
Usuń