- 1 kg skorzonery,
- 2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku,
- masło,
- 200 ml śmietany kremówki,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- ostra mieszanka przypraw (Kamis),
- sok z cytryny.
Skorzonerę
obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której
dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały.
Cebulę
pokroić w półplasterki, czosnek posiekać.
Na
maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i
cukru, dodać czosnek oraz pokrojoną skorzonerę. Chwilę podsmażyć.
Zalać wodą, tylko aby przykryć warzywa. Gotować aż skorzonera
będzie miękka,
Zmiksować.
Doprawić ostrą mieszanką przypraw, pieprzem, solą. Przetrzeć
przez sito. Dodać śmietanę, zagotować. Aby otrzymać pożądaną
gęstość dolać trochę wody lub odparować przez gotowanie.
Ja
podałam zupę z chipsami z skorzonery.
Obraną
skorzonerę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na
złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz