W
najbliższy weekend 3-5 października, na terenie zielonym przy
Urzędzie Dzielnicy Ursynów– al. KEN 61 odbędzie się Festiwal Owoców i Warzyw Świata i Festiwal Słoików Świata.
Oficjalne
otwarcie Festiwalu w piątek o godz. 11.00!
Będą
zaprezentowane, oprócz naszych, mało znane owoce i warzywa z
różnych zakątków świata: cherymoja, cyfomandra, jabłko różane,
kaki, karambola, kumkwat, pitahaja, papaja, rambutan, tamarillo;
warzywa - arracacha, chrzan japoński, daikon, jukka, kohlrabi, lotos
orzechodajny, paprotki, topinambur.
Przedstawione
zostaną również historie jabłek, winogron, mango, daktyli,
owoców cytrusowych, marchewki, ziemniaka, awokado oraz sposobów ich
przetwarzania we wspaniałe przysmaki. Ważnym elementem edukacyjnym
i promocyjnym będzie pokazanie walorów zdrowotnych tych produktów.
W
programie:
Szaniec
owocowo-warzywny
W
dniach 02.10. br. od godz. 15.00 oraz w dn. 03.10. br. od godz. 09.00
budowany będzie szaniec owocowo-warzywny. W tym roku obchodzimy
70. rocznicę powstania warszawskiego, wspominamy heroizm i
poświęcenie wielu mieszkańców Warszawy, w tym młodych bohaterów;
w tym roku obchodzimy też 25-lecie wolnej Polski; trzeba pamiętać,
że to tu, w stolicy, ćwierć wieku temu zakończyły się obrady
okrągłego stołu. Z jednej strony - wielki historyczny patriotyzm
rodaków, z drugiej - stawianie współczesnych barykad, w innej
formie acz równie gorliwie w imię polskiego interesu narodowego.
Wspominając,
doceniając przeszłość oraz wyrażając wdzięczność tym, którzy
walczyli o naszą wolność, symbolicznie poprzez budowę
solidarnościowego szańca owocowo-warzywnego chcemy wyrazić
życzliwość wobec nas samych. Nikt lepiej niż młodzież poprzez
ten gest instalacji owocowo-warzywnej nie upamiętni historycznego
zaangażowania i nie przemówi symbolicznym językiem poparcia dla
idei pokoju. Uczniowie szkół, pod kierunkiem instruktorów, stworzą
szaniec z owoców i warzyw, dostarczonych przez sadowników i
plantatorów.
GOŚĆ
SPECJALNY
Zaprezentowane
zostaną również eksponaty owocowo-warzywne zebrane z całego
świata za sprawą polskich misjonarzy, przechowywane dotąd w
Muzeach Misyjnych w Polsce. Toteż gościem absolutnie wyjątkowym
będzie reprezentant KOMISJI EPISKOPATU POLSKI DS. MISJI.
Konkursy
a)
Wyrabiania masła ze słoikowych maselnic na czas Podczas dni
festiwalowych, co dwie godziny organizowany będzie konkurs wyrobu
masła w słoikowych maselnicach. Każdy uczestnik otrzyma
owocowo-warzywne nagrody. Na laureata trzydniowych zmagań czeka
tygodniowy pobyt w Ziemi Świętej, ufundowany przez BP Jerusalem T&T
oraz Fundację Fenicja.
b)
Rzeźby / kompozycje / instalacje z owoców i warzyw
Konkurs jest przewidziany dla uczestników indywidualnych, rodzin,
klas szkolnych; nie ma ograniczenia wieku. Zadaniem jest wykonanie
rzeźby, kompozycji czy instalacji wg własnego pomysłu,
wykorzystując owoce i warzywa. Konkurs będzie otwarty podczas
Festiwalu, stwarzając możliwość pracy nad własną pracą
indywidualną.
Ale
konkurs będzie miał jeszcze swoją kontynuację po zakończeniu 3-
dniowego Festiwalu. To oferta dla uczniów, którzy własną
instalację owocowo-warzywną przygotują w szkole. Ideą tej
instalacji jest takie zaprezentowanie owoców i warzyw, by pokazać
korzyści płynące z dobrodziejstwa tych produktów. Indywidualne
prace można przynieść na ekspozycję do Biura Festiwalowego. Na
zgłoszenie prac zbiorowych w postaci dokumentacji fotograficznej lub
filmowej
czekamy do 25.11.201 4 r. Na zwycięską drużynę czeka czterodniowy
pobyt wraz z trzydniowym karnetem narciarskim w Czarnej Górze.
c)
Lampionowe słoiki.
Każdy,
kto przyniesie ze sobą słoik ozdobiony metodą malowania lub
decoupage, albo wykona go w czasie warsztatów podczas Festiwalu,
może wziąć udział w konkursie. Wszystkie wykonane słoiki wezmą
udział w plebiscycie na najpiękniejszy słoik. Dodatkowo, razem, w
sobotę (o4.10.) o godz. 18.00, odbędzie się ich zapalenie, tak,
by uzyskać feerię barw i być może pobić rekord Guinnessa.
d)
Witamina Bar
Tym
razem zawody organizowane zwłaszcza dla osób chcących poznać
zasoby własnej energii w nogach. Specjalne rowery pozwalają na
odkrycie własnych możliwości a przy okazji na zdobycie kondycji.
Serwowane koktajle owocowo-warzywne dodadzą potrzebnych witamin i
energii.
e)
Instrumenty z warzyw
Od
dawna wiadomo, że nie trzeba budować specjalnego instrumentu, aby
wydobyć dźwięki. Grupa instrumentalistów nauczy nas budować
instrumenty z warzyw a potem grać na nich. Uczestnicy konkursy będą
nagrywani. Jury wybierze jako zwycięzców tych artystów, którzy
wygrają najbardziej ciekawą melodię.
Ramowy
program obejmuje:
LABORATORIA
Szaniec owocowo-warzywny Pokazy koktajli warzywnych, marynowania i
pasteryzacji Kiszenie kapusty z udziałem odwiedzających Gotowanie
powideł ze śliwek oraz buraków cukrowych. Zdrowie ze Słoika -
porady dietetyka Probiotyka (kosmetyka) ze słoika Huta Szkła na
żywo. Malowanie na słoiku. Królestwo botanika zaklęte w słoikach.
KONKURSY
Wyrabiania masła ze słoikowych maselnic. Rzeźby lub kompozycje
owoców i warzyw. Lampionowe słoiki. Witamina Bar - najszybsze nogi.
Instrumenty z warzyw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz