środa, 1 października 2014

Festiwal Owoców i Warzyw Świata i Festiwal Słoików Świata.

W najbliższy weekend 3-5 października, na terenie zielonym przy Urzędzie Dzielnicy Ursynów– al. KEN 61 odbędzie się Festiwal Owoców i Warzyw Świata i Festiwal Słoików Świata.
Festiwal będzie się odbywał w godzinach 10.00 - 19.00 w piątek i sobotę, oraz w godzinach 10.00 - 16.00 w niedzielę.
Oficjalne otwarcie Festiwalu w piątek o godz. 11.00!
Będą zaprezentowane, oprócz naszych, mało znane owoce i warzywa z różnych zakątków świata: cherymoja, cyfomandra, jabłko różane, kaki, karambola, kumkwat, pitahaja, papaja, rambutan, tamarillo; warzywa - arracacha, chrzan japoński, daikon, jukka, kohlrabi, lotos orzechodajny, paprotki, topinambur.
Przedstawione zostaną również historie jabłek, winogron, mango, daktyli, owoców cytrusowych, marchewki, ziemniaka, awokado oraz sposobów ich przetwarzania we wspaniałe przysmaki. Ważnym elementem edukacyjnym i promocyjnym będzie pokazanie walorów zdrowotnych tych produktów.


W programie:
Szaniec owocowo-warzywny
W dniach 02.10. br. od godz. 15.00 oraz w dn. 03.10. br. od godz. 09.00 budowany będzie szaniec owocowo-warzywny. W tym roku obchodzimy 70. rocznicę powstania warszawskiego, wspominamy heroizm i poświęcenie wielu mieszkańców Warszawy, w tym młodych bohaterów; w tym roku obchodzimy też 25-lecie wolnej Polski; trzeba pamiętać, że to tu, w stolicy, ćwierć wieku temu zakończyły się obrady okrągłego stołu. Z jednej strony - wielki historyczny patriotyzm rodaków, z drugiej - stawianie współczesnych barykad, w innej formie acz równie gorliwie w imię polskiego interesu narodowego.
Wspominając, doceniając przeszłość oraz wyrażając wdzięczność tym, którzy walczyli o naszą wolność, symbolicznie poprzez budowę solidarnościowego szańca owocowo-warzywnego chcemy wyrazić życzliwość wobec nas samych. Nikt lepiej niż młodzież poprzez ten gest instalacji owocowo-warzywnej nie upamiętni historycznego zaangażowania i nie przemówi symbolicznym językiem poparcia dla idei pokoju. Uczniowie szkół, pod kierunkiem instruktorów, stworzą szaniec z owoców i warzyw, dostarczonych przez sadowników i plantatorów.
GOŚĆ SPECJALNY
Zaprezentowane zostaną również eksponaty owocowo-warzywne zebrane z całego świata za sprawą polskich misjonarzy, przechowywane dotąd w Muzeach Misyjnych w Polsce. Toteż gościem absolutnie wyjątkowym będzie reprezentant KOMISJI EPISKOPATU POLSKI DS. MISJI.
Konkursy
a) Wyrabiania masła ze słoikowych maselnic na czas Podczas dni festiwalowych, co dwie godziny organizowany będzie konkurs wyrobu masła w słoikowych maselnicach. Każdy uczestnik otrzyma owocowo-warzywne nagrody. Na laureata trzydniowych zmagań czeka tygodniowy pobyt w Ziemi Świętej, ufundowany przez BP Jerusalem T&T oraz Fundację Fenicja.
b) Rzeźby / kompozycje / instalacje z owoców i warzyw Konkurs jest przewidziany dla uczestników indywidualnych, rodzin, klas szkolnych; nie ma ograniczenia wieku. Zadaniem jest wykonanie rzeźby, kompozycji czy instalacji wg własnego pomysłu, wykorzystując owoce i warzywa. Konkurs będzie otwarty podczas Festiwalu, stwarzając możliwość pracy nad własną pracą indywidualną.
Ale konkurs będzie miał jeszcze swoją kontynuację po zakończeniu 3- dniowego Festiwalu. To oferta dla uczniów, którzy własną instalację owocowo-warzywną przygotują w szkole. Ideą tej instalacji jest takie zaprezentowanie owoców i warzyw, by pokazać korzyści płynące z dobrodziejstwa tych produktów. Indywidualne prace można przynieść na ekspozycję do Biura Festiwalowego. Na zgłoszenie prac zbiorowych w postaci dokumentacji fotograficznej lub
filmowej czekamy do 25.11.201 4 r. Na zwycięską drużynę czeka czterodniowy pobyt wraz z trzydniowym karnetem narciarskim w Czarnej Górze.
c) Lampionowe słoiki.
Każdy, kto przyniesie ze sobą słoik ozdobiony metodą malowania lub decoupage, albo wykona go w czasie warsztatów podczas Festiwalu, może wziąć udział w konkursie. Wszystkie wykonane słoiki wezmą udział w plebiscycie na najpiękniejszy słoik. Dodatkowo, razem, w sobotę (o4.10.) o godz. 18.00, odbędzie się ich zapalenie, tak, by uzyskać feerię barw i być może pobić rekord Guinnessa.
d) Witamina Bar
Tym razem zawody organizowane zwłaszcza dla osób chcących poznać zasoby własnej energii w nogach. Specjalne rowery pozwalają na odkrycie własnych możliwości a przy okazji na zdobycie kondycji. Serwowane koktajle owocowo-warzywne dodadzą potrzebnych witamin i energii.
e) Instrumenty z warzyw
Od dawna wiadomo, że nie trzeba budować specjalnego instrumentu, aby wydobyć dźwięki. Grupa instrumentalistów nauczy nas budować instrumenty z warzyw a potem grać na nich. Uczestnicy konkursy będą nagrywani. Jury wybierze jako zwycięzców tych artystów, którzy wygrają najbardziej ciekawą melodię.
Ramowy program obejmuje:
LABORATORIA Szaniec owocowo-warzywny Pokazy koktajli warzywnych, marynowania i pasteryzacji Kiszenie kapusty z udziałem odwiedzających Gotowanie powideł ze śliwek oraz buraków cukrowych. Zdrowie ze Słoika - porady dietetyka Probiotyka (kosmetyka) ze słoika Huta Szkła na żywo. Malowanie na słoiku. Królestwo botanika zaklęte w słoikach.
KONKURSY Wyrabiania masła ze słoikowych maselnic. Rzeźby lub kompozycje owoców i warzyw. Lampionowe słoiki. Witamina Bar - najszybsze nogi. Instrumenty z warzyw


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz