piątek, 17 października 2014

Figi zapiekane z karmelizowaną papryką

  • Figi,
  • ser Manchego*
  • papryka karmelizowana**,
  • orzechy laskowe
Na jedną figę potrzebujemy 1 łyżeczkę karmelizowanej papryki, 1 łyżkę startego sera oraz 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych.
Figę naciąć od ogonka na cztery nie docinając do końca. Przy zakupie nie należy wybierać fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona.
W nacięcia figi włożyć łyżeczkę karmelizowanej papryki, ułożyć orzechy laskowe i przykryć serem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podać polane sosem wytworzonym podczas zapiekania.



* ser twardy, dojrzewający, z mleka owczego, pochodzący z równin La Manchy,
** papryka karmelizowana w słoiczku, firma Ibsa z Hiszpanii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz