poniedziałek, 27 października 2014

Kluski z tartych ziemniaków


  • 2 kg ziemniaków mączystych,
  • sól,
  • 200-250 ml mąki pszennej
Ziemniaki umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Dodać sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki.


Kluski przygotowałam z ziemniaków odmiany Omega – typ C*.
O tym jak ważne jest używanie odpowiednich odmian do konkretnych dań, 


opowiadał Krzysztof Korolewicz podczas kolacji w Pałacu w Nosowie.


Menu przygotował Artur Moroz, Szef kuchni w restauracji Bulaj.
W kolacji wzięłam udział na zaproszenie firmy Europlant, w ramach spotkania promującego ziemniaka!
Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków. 
 

Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy.


Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce.


Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany augusta, śmietana z koperkiem.


Trzy kartoflanki:
- z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B*
- kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC*
- kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką
ziemniaki odmiany Jelly B*
Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję.


Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek,


Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami


Leniwe z zasmażką z bułki tartej.
Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się wstydzić :)


* - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz