- 2 kg ziemniaków mączystych,
- sól,
- 200-250 ml mąki pszennej
Ziemniaki
umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Odcisnąć,
odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą
na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Dodać
sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki.
Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W
razie potrzeby dodać więcej mąki.
Kluski
przygotowałam z ziemniaków odmiany Omega – typ C*.
O
tym jak ważne jest używanie odpowiednich odmian do konkretnych dań,
opowiadał Krzysztof Korolewicz podczas kolacji w Pałacu w Nosowie.
Menu
przygotował Artur Moroz, Szef kuchni w
restauracji Bulaj.
W
kolacji wzięłam udział na zaproszenie firmy Europlant,
w ramach spotkania
promującego ziemniaka!
Oczywiście
bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków.
Ziemniak
pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda,
cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak
sałatkowy.
Śledzie
i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce.
Delikatnie
wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany
augusta,
śmietana z koperkiem.
Trzy
kartoflanki:
-
z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B*
-
kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC*
-
kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką
ziemniaki
odmiany Jelly B*
Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję.
Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję.
Kluska
szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek,
Kopytka
z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami
Leniwe z zasmażką z bułki tartej.
Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się wstydzić :)
* - A
- sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą
wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania
w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz