- ciasto:
- 400g ugotowanych ziemniaków
- 175g mąki
- 50g masła
- 5 łyżeczek kaszy manny
- 3 jajka
- sól
- nadzienie:
- 6-8 śliwek
- 30 g białej czekolady,
- 30 g czekolady karmelowej,
- 1/2 papryczki jalapeño,
- jadalna ziemia:
- 3 kromki pumpernikla,
- 3 łyżeczki cukru muscavado,
- 4-5 łyżek masła,
- kilka listków szałwii,
Ugnieść
ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło,
kaszę mannę, jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie
wymieszać.
Obie
czekolady posiekać, dodać posiekane jalapeno. Krótko zmiksować.
Z
każdej śliwki usunąć pestkę, na jej miejsce włożyć czekoladę.
Oderwać
niewielki kawałek ciasta, uformować na dłoni placuszek, w środek
włożyć śliwkę. Zlepić brzegi i dłońmi uformować kulkę.
Tak
przygotowane knedle wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotować
przez 5 minut.
Pumpernikiel
pokruszyć, zmiksować z cukrem.
Do
rondla włożyć masło i liście szałwii. Masło rozpuścić,
odstawić na parę minut aby przeszło aromatem szałwii.
Na
talerzu położyć pumpernikiel, na nim knedle i polać stopionym
masłem.
Dzień dobry. Jaki wytrawny farsz nadaje się do knedli z tego ciasta? Agata.
OdpowiedzUsuńWitam, oczywiście, mogą być z mięsem, szpinakiem, serem...
Usuńpozdrawiam Joanna
lubię takie kluchy
OdpowiedzUsuń