środa, 22 października 2014

Knedle ze śliwkami i czekoladą


  • ciasto:
  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • 175g mąki
  • 50g masła
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • 3 jajka
  • sól
  • nadzienie:
  • 6-8 śliwek
  • 30 g białej czekolady,
  • 30 g czekolady karmelowej,
  • 1/2 papryczki jalapeño, 

  • jadalna ziemia:
  • 3 kromki pumpernikla,
  • 3 łyżeczki cukru muscavado,
  • 4-5 łyżek masła,
  • kilka listków szałwii,
Ugnieść ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło, kaszę mannę, jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać.
Obie czekolady posiekać, dodać posiekane jalapeno. Krótko zmiksować.
Z każdej śliwki usunąć pestkę, na jej miejsce włożyć czekoladę.
Oderwać niewielki kawałek ciasta, uformować na dłoni placuszek, w środek włożyć śliwkę. Zlepić brzegi i dłońmi uformować kulkę.
Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotować przez 5 minut.
Pumpernikiel pokruszyć, zmiksować z cukrem.
Do rondla włożyć masło i liście szałwii. Masło rozpuścić, odstawić na parę minut aby przeszło aromatem szałwii.
Na talerzu położyć pumpernikiel, na nim knedle i polać stopionym masłem.



 zastawa z

3 komentarze:

  1. Dzień dobry. Jaki wytrawny farsz nadaje się do knedli z tego ciasta? Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oczywiście, mogą być z mięsem, szpinakiem, serem...
      pozdrawiam Joanna

      Usuń