wtorek, 28 października 2014

Kotlety mielone z indyka z kukurydzą

  • 400 g mięsa z uda indyka,
  • 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g),
  • 2 cebule,
  • masło,
  • papryczka jalapeno,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • cukier,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia
Kukurydzę ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut, we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Ostudzić, ściąć ziarna.
Cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Papryczkę jalapeno posiekać.
Mięso zmielić.
Do mięsa dodać cebulę, kukurydzę, wymieszać. Doprawić do smaku jalapeno oraz solą.
Dodać jajka, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki bułki tartej.
Masę mięsną dokładnie wymieszać.
Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą a w środku będą surowe. I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz