- 400 g mięsa z uda indyka,
- 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g),
- 2 cebule,
- masło,
- papryczka jalapeno,
- 2 jajka,
- sól,
- cukier,
- bułka tarta,
- olej do smażenia
Kukurydzę
ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut,
we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Ostudzić,
ściąć ziarna.
Cebule
pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko na maśle z
dodatkiem szczypty soli i cukru.
Papryczkę
jalapeno posiekać.
Mięso
zmielić.
Do
mięsa dodać cebulę, kukurydzę, wymieszać. Doprawić do smaku
jalapeno oraz solą.
Dodać
jajka, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki bułki tartej.
Masę
mięsną dokładnie wymieszać.
Formować
kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na
rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu
stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu
się spalą a w środku będą surowe. I nie naciskamy/spłaszczamy
kotletów w trakcie smażenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz