Restauracja L’arc Varsovie posiada własne homarium i ostrygarium, dzięki czemu na talerze gości trafiają najświeższe owoce morza przez 7 dni w tygodniu.
Szefem kuchni jest tam Bartosz Musiał – pełny pasji młody kucharz. Uczestnik 1 edycji Top Chef.
Dania pojawiały się w kolejności:
1. 16h boczek/ przegrzebek/ mus z papierówki;
dla mnie idealne połączenie smaków. Przegrzebek po prostu taki jaki powinien być i wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności.
2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem;
po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu....
3. Ostryga japońska;
ostryga
ładnie podana, świeża... i nic więcej nie trzeba, po prostu
idealna.
4.
Mus z homara/ burger brioch z homarem;
Mus
pyszny, świetny w połączeniu z homarem z burgera... ale pół
bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie
zbędna, lub za mało nadzienia...
5.
Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti
ziemniaczane/ grzyby;
To
co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje
soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do
tego rosti (rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony.
Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :)
Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :)
6.
Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana
z topinamburu/szparagi morskie;
Pięknie
podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki...
7.
Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym
masłem/ brioch w karmelu
Danie
lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy
ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo
ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”.
(Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...)
Daniom
towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc
Marlborough 2013. To
100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych
owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma
przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo
smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z
kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą
tworzyło parę idealną.
Wieczór
bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino...
Dziękuję
Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie.
zdjęcia L`arc i królestwo garów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz