wtorek, 7 października 2014

L’ARC Varsovie – prezentacja menu

Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, podczas której zaprezentowane zostało menu degustacyje w Restauracji L’ARC Varsovie
 

Restauracja L’arc Varsovie posiada własne homarium i ostrygarium, dzięki czemu na talerze gości trafiają najświeższe owoce morza przez 7 dni w tygodniu. 


Szefem kuchni jest tam Bartosz Musiał – pełny pasji młody kucharz. Uczestnik 1 edycji Top Chef.
Dania pojawiały się w kolejności:


1. 16h boczek/ przegrzebek/ mus z papierówki;

dla mnie idealne połączenie smaków. Przegrzebek po prostu taki jaki powinien być i wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności.


2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem;
po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu....


3. Ostryga japońska;
ostryga ładnie podana, świeża... i nic więcej nie trzeba, po prostu idealna.


4. Mus z homara/ burger brioch z homarem;
Mus pyszny, świetny w połączeniu z homarem z burgera... ale pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia... 
 

5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby;
To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti (rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony. 
Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :)


6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie;
Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 

 
7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu
Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”.
(Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...)

Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013. To 100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną.
Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino...
Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie.


zdjęcia L`arc i królestwo garów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz