Nalewka
z pigwowca, często mylnie zwanego pigwą.
Pigwa
i pigwowiec są kuzynami.
Pigwowiec
– pigwa japońska - owoce nieduże, do 4 – 5 cm średnicy.
Kształtem przypominają pomarszczone jabłka. Twarde, kwaskowate.
Owoce pigwy są duże, w kształcie przypominającym gruszkę, lub jabłka. Skórka pokryta „zamszem”. Łagodniejsza w smaku.
- 1 kg pigwowca,
- 1 litr wódki 40%,
- 400 g cukru,
Owoce
umyć, osuszyć. Drobno pokroić, pestki wyrzucić.
Włożyć
do słoja, zalać wódką, odstawić na minimum 6 tygodni.
Zlać
nalew, przelać do butelek. Owoce zasypać cukrem, słoik szczelnie
zamknąć, odstawić na minimum 6 tygodni. Słojem co jakiś czas
potrząsać. Cukier ma się całkowicie rozpuścić.
Następnie
zlać syrop z owoców i wymieszać z nalewem.
Wlewając
syrop należy próbować aby otrzymać ulubiony stopień słodkości.
Przecedzić – najlepiej przez filtr do kawy. Nalać do butelek i
zapomnieć...
Po
co najmniej 6 miesiącach możemy przypomnieć sobie o nalewce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz