poniedziałek, 6 października 2014

Nalewka na pigwie – pigwowcu japońskim


Nalewka z pigwowca, często mylnie zwanego pigwą.
Pigwa i pigwowiec są kuzynami.
Pigwowiec – pigwa japońska - owoce nieduże, do 4 – 5 cm średnicy. Kształtem przypominają pomarszczone jabłka. Twarde, kwaskowate.


Owoce pigwy są duże, w kształcie przypominającym gruszkę, lub jabłka. Skórka pokryta „zamszem”. Łagodniejsza w smaku.

  • 1 kg pigwowca,
  • 1 litr wódki 40%,
  • 400 g cukru,

Owoce umyć, osuszyć. Drobno pokroić, pestki wyrzucić.
Włożyć do słoja, zalać wódką, odstawić na minimum 6 tygodni.
Zlać nalew, przelać do butelek. Owoce zasypać cukrem, słoik szczelnie zamknąć, odstawić na minimum 6 tygodni. Słojem co jakiś czas potrząsać. Cukier ma się całkowicie rozpuścić.
Następnie zlać syrop z owoców i wymieszać z nalewem.
Wlewając syrop należy próbować aby otrzymać ulubiony stopień słodkości. Przecedzić – najlepiej przez filtr do kawy. Nalać do butelek i zapomnieć...
Po co najmniej 6 miesiącach możemy przypomnieć sobie o nalewce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz