Bardzo prosty przepis na nogi gęsie :) Kolor swój zawdzięczają kadarce, która tworzy gęsty sos.
- 2 mrożone gęsie nogi,
- gałązka rozmarynu,
- 1 butelka 0,75 l kadarki,
- sól,
Nogi
gęsie lekko rozmrozić, oczyścić, położyć na zimnej patelni i
smażyć powoli na małym ogniu aż się zrumienią.
Gdy
będziemy smażyć lekko zmrożone, tłuszcz będzie się pięknie
wytapiał, skórka się ładnie zrumieni a mięso nie będzie
przegotowane.
Nogi
przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wino, dodać rozmaryn,
1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu.
Gotować aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści.
Powinniśmy
otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać.
Podałam
nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażyłam oczywiście na
tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia nóg.
Mmmmm, wygląda przepysznie.. Kadarka dobre wino ;-) na pewno dodała aromatycznego smaku!
OdpowiedzUsuńsmaku i koloru :)
Usuń