Oliwki
są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych
czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych
drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat
p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach
Fenicjan.
Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała 300-letnią tradycję wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.
Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała 300-letnią tradycję wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.
Początkowo
hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele
wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania
gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych.
Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy,
Polacy mieli szansę poznać walory zdrowotne, oraz niezwykłe smaki
oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej
kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz
ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły
się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy
smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary,
obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper,
szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier,
marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również
bogatszy asortyment warzyw,
do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki.
do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki.
Oliwki
w cieście, ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. Można użyć
oliwki z nadzieniem lub bez, oczywiście bez pestek. Jeżeli nie mają
nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z
puszki, ja użyłam suszoną żurawinę.
- 500 g mąki pszennej,
- opakowanie drożdży suchych,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 250 ml ciepłej wody,
- oliwki
-
olej
do głębokiego smażenia
Mąkę
wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i
wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Ponownie
wyrobić i znowu odstawić na 30 minut.
Odrywać
kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać
ją w ciasto. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut.
„Pączki”
smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.
Na
zaproszenie Hiszpańkich
Oliwek, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach,
prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas
których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej.
śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim
potrawka
z indyka z oliwkami
kozi
ser z karmelizowanymi figami i oliwkami
zupa
z dyni z oliwkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz